Hoofdpijn en Migraine

Het kan zijn dat je al jaren met hoofdpijnklachten of migraine rondloopt en van alles al geprobeerd hebt om van jouw hoofdpijnklachten af te komen. Bijna iedereen krijgt weleens hoofdpijn. De meeste soorten hoofdpijnen zijn niets om je zorgen over te maken, maar als hoofdpijn je dagelijkse activiteiten, werk of privéleven verstoort, is het tijd om actie te ondernemen. Ik wil je van harte verwelkomen op mijn praktijk Orofaciaal Next Level. Ik ben gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van zowel chronische hoofdpijn als migraine klachten.

Intake hoofdpijn en migraine

Tijdens het intakegesprek van 1 uur analyseer ik naar aanleiding van je verhaal en vragenlijst aan welke type hoofdpijn je mogelijk lijdt. Verder probeer ik te achterhalen welke triggers van invloed zijn op het ontstaan van je hoofdpijn of migraine. Hierbij kun je denken aan onder andere een analyse van je zit-, werk-, en slaaphouding, stressoren, triggerpoints, voeding en overgevoeligheden/ intoleranties. Het gaat hier om jouw persoonlijke intoleranties. Jouw verborgen triggers en niet om de algemene triggers voor migraine, zoals wijn, harde kaas of chocolade.

Hoe ziet de behandeling van hoofdpijn en migraine eruit?

Na het intakegesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Op basis van het intakegesprek en de lichamelijk onderzoek stel ik een behandelplan op die met je besproken wordt. Je wordt vrijwel altijd bij de eerste consult behandeld. Doel is dat je direct verlichting krijgt van je klachten. Welke methode ik gebruik is per persoon verschillend. Het hangt ook af van de type hoofdpijn die je aan lijdt en de oorzaken ervan. 

Maak nu een afspraak

Veel gestelde vragen hoofdpijn en migraine.

Staat jouw vraag er niet bij? Stel deze aan ons via de mail. 

Wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine?

Bij spierspanningshoofdpijn heeft iemand geregeld last van hoofdpijn. Pijn voelt vaak dof of drukkend aan en meestal aan beide kanten van het hoofd. Je kunt nog doorgaan met je dagelijkkse bezigheden. Bij migraine is het meestal niet meer mogelijk om normaal te functioneren. Je krijgt een aanval van hevige, vaak kloppende of bonzende hoofdpijn. De aanval kan uren of soms dagen duren. Hoofdpijn is altijd aan een kant van het hoofd.

Wat is een aura?

Een migraine-aura treedt op voordat de pijn begint bij sommige mensen met migraine en is een nuttige aanleiding om een ​​migrainemedicijn te nemen. De meest algemeen herkende aura is een visuele stoornis waarbij een persoon knipperende lichten of kronkelende lijnen ziet of een blinde vlek heeft. Andere vormen van aura’s kunnen zijn: gevoelloosheid, tintelingen of zwakte aan de ene kant van jouw lichaam, gehoor en reukhallucinaties en verscheidenheid aan andere symptomen.

Is er een manier om migraine te voorkomen?

Migraine is tot heden niet te genezen. Preventie is verreweg de meest effectieve benadering om migraine te behandelen en er zijn verschillende manieren om migraine aanvallen te voorkomen. Het allerbelangrijkste is dat je de uitlokkende factoren (triggers) herkent die verantwoordelijk zijn voor het uitlokken van jouw migraineaanval. Dit kan door het bijhouden van een hoofdpijndagboek. Als de trigggers bekend zijn kun je voorkomen dat er een aanval uitgelokt wordt. Artsen en specialisten schrijven migraine medicatie voor.

Wat zijn de meest voorkomende triggers van migraine?
  • Te veel of te weinig slaap krijgen
  • Emotionele of mentale stress en angst
  • Felle/ TL lampen en harde geluiden
  • Bruxisme (tandenklemmen en tandenknarsen)
  • Sterke geuren , zoals parfums of sigarettenrook
  • Veranderingen in het weer en barometrische druk
  • Alcohol gebruik, m.n. bier en rode wijn
  • Bepaalde medicijnen
  • Voedselintoleranties
  • Het overslaan van een maaltijd
  • Ontspanning na een stressvolle periode
  • Hormonale veranderingen
Zal ik over migraine heen groeien?

Sommige mensen ontgroeien van migraine, anderen niet. Na de menopauze ervaart ongeveer een derde van de vrouwen een drastische vermindering van hun migraine en bij sommige vrouwen stopt de migraine helemaal.

Mijn Specialisaties

 

N
Hoofdpijn en Migraine
N
Kaakklachten
N
Aangezichtsverlamming
N
Nekklachten
N
Werk- en thuisplekonderzoek
N
Duizeligheid
N
Total Reset (NAET) Methode