Vestibulaire Revalidatie
Er zijn verschillende oorzaken van duizeligheidsklachten. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak van jouw duizeligheidsklachten zijn. Naast de oorzaken zijn er ook verschillende soorten duizeligheid.
Duizeligheid/vertigo is een symptoom en geen aandoening. Het is een gevoel alsof jij of de omgeving om je heen beweegt of draait.
Dit gevoel is misschien nauwelijks merkbaar, of het kan zo ernstig zijn dat je het moeilijk vindt om je evenwicht te bewaren en alledaagse taken uit te voeren.

Behandelmethode bij duizeligheid
Hoe duizeligheid wordt behandeld is afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Ik beschrijf hieronder de twee meest voorkomende duizeligheidsklachten die goed te behandelen zijn met fysiotherapie.
1. Positieduizeligheid (BPPD)
Een veel gebruikte behandelmethode die toegepast wordt bij een positieduizeligheid (BPPD)is de Eply Manouvre. Bij positieduizeligheid heb je last van een aanval van draaiduizeligheid als je hoofd snel van houding verandert, bijvoorbeeld bij omhoog of achteruit kijken, omdraaien in bed of vooroverbuigen. Een aanval duurt meestal hooguit 1 minuut. Een oorzaak voor BPPD is nog niet bekend, mogelijk speelt een infectie een rol, een hoofdtrauma, na een ooroperatie of langdurige bedrust. Bij BPPD vindt er een verplaatsing van oorkristallen naar het binnenoor (evenwichtsorgaan) plaats, waar zij zich niet horen te bevinden. Hierdoor ontstaat het gevoel van draaiduizeligheid. Behandeling bij BPPD: Bij het toepassen van de Eply manouvre wordt ervoor gezorgd dat de oorkristallen weer op de juiste plaats terecht komen. Hierdoor zal de duizeligheidsklachten verdwijnen.
2. Cervicogene duizeligheid
Cervicogene duizeligheid gaat gepaard met nekpijn en duizeligheid. Deze diagnose wordt gesteld zodra alle andere oorzaken van duizeligheid zijn uitgesloten. Behandeling bij cervicogene duizeligheid: Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat Cervicogene duizeligheid meestal verdwijnt door de nekklachten te behandelen. Het verminderen van de nekspierspanning, zachte mobilisaties van de nekwervels en oefeningen en instructies om een juiste hoofd romphouding aan te nemen. Indien spanningsklachten mede oorzaak is voor de nekklachten, zullen ook de spanningsklachten worden behandeld.
Oorzaken van duizeligheid?
- goedaardige paroxismale positieduizeligheid (BPPD), waarbij bepaalde bewegingen van het hoofd duizeligheid veroorzaken.
- spanningsklachten of angst
- gespannen nekspieren (Cervicogene duizeligheid)
- migraine en ernstige hoofdpijn
- een infectie van het binnenoor
- ontsteking van de zenuw die in het binnenoor loopt
- ziekte van Ménière
- bloedarmoede
- plotselinge daling van de bloeddruk bij opstaan
- bijwerking van medicatie

Mijn werkwijze bij duizeligheid
Tijdens het intakegesprek analyseer ik naar aanleiding van jouw verhaal, het invullen van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek welke oorzaken mogelijk een rol spelen bij jouw duizeligheidsklachten. Bij het vermoeden op een aandoening wordt deze met je besproken en verwijs ik je naar de huisarts voor verdere onderzoek. Bij een duidelijk beeld en oorzaak van jouw duizeligheid stel ik een behandelplan op die met je besproken wordt. Indien je instemt met de behandeling, wordt je bij de eerste consult al behandeld.
Maak nu een afspraak
Veel gestelde vragen bij duizeligheid
Staat jouw vraag er niet bij? Stel deze aan ons via de mail.
Wat is duizeligheid?
Duizeligheid is een chronisch of intermitterend gevoel van evenwichtsverlies.
Kan duizeligheid worden behandeld?
De meeste oorzaken van duizeligheid zijn gemakkelijk te behandelen met fysiotherapie of medicatie. Bij sommige duizeligheidsklachten verdwijnen de klachten spontaan en behoeft geen extra behandeling.
Bij wie moet ik zijn voor behandelen van mijn duizeligheid?
Als je last hebt van duizeligheid moet je altijd eerst naar de huisarts gaan. Jouw huisarts kan dan kiezen om je door te verwijzen naar een KNO arts, neuroloog of fysiotherapeut voor verdere onderzoek of behandeling.
Wat voor soort fysiotherapie werkt om duizeligheid te verminderen?
Een goede therapie is de vestibulaire revalidatie. Door deze therapie herhaaldelijk te volgen, leer je het evenwichtssysteem om beter te functioneren. Veel voorkomende oefeningen zijn onder meer: de ogen heen en weer bewegen, het hoofd heen en weer draaien, het hoofd heen en weer draaien terwijl je door een gang loopt, en dergelijke.
Op welke leeftijd komt duizeligheid het meest voor?
Het is uiterst zeldzaam, maar niet onmogelijk, dat jonge kinderen duizeligheid hebben. Het komt vaker voor in de vroege jaren 20 en treft daarna gewoonlijk alle leeftijden. Echter worden de gevolgen van duizeligheid groter naarmate je ouder wordt, omdat het vaak kan leiden tot valpartijen en fracturen.

Mijn Specialisaties