Bruxisme; een vergeten trigger voor migraine

Bruxisme is het tandenknarsen en het op elkaar klemmen van tanden. Bruxisme is een niet zo bekende trigger voor hoofdpijn en migraine. Deze trigger blijft vaak onbehandeld, omdat men niet direct een verband legt tussen bruxisme, hoofdpijn en migraine.
Door: Shalini Jonis
18 oktober 2021

Vormen van Bruxisme

Er zijn twee vormen van bruxisme namelijk waak- en nacht bruxisme. Waak bruxisme is bruxisme overdag en nacht bruxisme speelt zich met name af tijdens de slaap. Mensen zijn zich vaak niet bewust dat ze overdag aan het tandenklemmen zijn. In de praktijk komt men pas na bewustwording achter dat men inderdaad overdag de tanden op elkaar klemt. Tandenknarsen gebeurt vaak in de nacht en is niet waarneembaar voor de persoon die aan het knarsen is. De partner kan dit wel waarnemen, aangezien het goed hoorbaar is.

Hoe ontstaat bruxisme?

Bruxisme ontstaat vaak tijdens een stressvolle periode, drukte overdag of tijdens lichamelijke inspanning. Men leert dan een afwijkende mondgewoonte. In sommige gevallen gaat dit over als de stressoren zijn afgenomen. Soms blijven deze afwijkende mondgewoonten zich voordoen, waardoor het steeds moeilijker wordt om het knarsen ‘s nachts af te leren. Andere afwijkende mondgewoontes die voorkomen moeten worden zijn gewoontes zoals nagelbijten, velletjes bijten, op potlood kauwen en kauwgom kauwen. Door bruxisme en een afwijkend mondgedrag ontstaat er een overbelasting van de kauwspieren. Er ontstaan dan spierknopen in de spieren die kunnen uitstralen naar het hoofd ( hoofdpijn en migraine), het oor of kiezen.

Andere gevolgen van bruxisme

Naast hoofdpijn en migraine zijn er andere klachten die veroorzaakt kan worden door bruxisme. Klachten als gebitsslijtage, het breken van tanden, gevoelige tanden, pijnlijke of stijve kauwspieren, pijn tijdens mond openen of kauwen, kies- of oorpijn en tandvleesproblemen komen regelmatig voor.

Wat kun je doen om de gevolgen van bruxisme te voorkomen?

Je kunt een afspraak maken bij je tandarts indien je last hebt van een of meerdere klachten hierboven genoemd. Jouw tandarts kan een splint op maat laten maken om jouw gebit te beschermen of de klachten te verminderen.

Je kunt ook een afspraak maken bij een orofaciaal fysiotherapeut. Een orofaciaal therapeut kan je ook helpen om van jouw pijnklachten af te komen die door bruxisme zijn ontstaan. Je krijgt hulp om bewust te worden van jouw bruxisme overdag en hoe te verminderen of te verhelpen. Belangrijk is om de kaken te ontspannen. Dit doe je door tand en kies contact te vermijden en de tongpositie aan te nemen, waarbij het voorste deel van de tong tegen het gehemelte ligt.  De tongpunt ligt dus net achter de bovenste voortanden.  De lippen liggen ontspannen op elkaar. 

Maak nu een afspraak

bij Orofaciaal Next Level